ΤΡΑΧΑΝΑΣΟ Τραχανάς μπορεί να θεωρηθεί γαλακτοκομικό προϊόν υπό την έννοια ότι το γάλα αποτελεί βασική πρώτη ύλη για την παρασκευή του. Το όνομα αυτό χρησιμοποιείται σε ολόκληρη τη χώρα για διάφορα συγγενή προϊόντα που διαφέρουν όμως συχνά μεταξύ τους τόσον ως προς τις χρησιμοποιούμενες πρώτες ύλες για την παρασκευή τους, όσον και ως προς την τεχνολογία τους.

Επειδή τα προϊόντα αυτά συνδυάζουν πολλά πλεονεκτήματα από διατροφική άποψη, -σημαντική περιεκτικότητα πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας και ανόργανων αλάτων, φυτικές ίνες, βιταμίνες κλπ- επιβάλλεται να μελετηθούν, να διαφοροποιηθούν και να κατοχυρωθούν οι ιδιότητές τους, ώστε να προβληθούν και να τεθούν στη συνέχεια στην κρίση των καταναλωτών.

Ο Τραχανάς της Μυτιλήνης, θεωρείται και πρέπει να είναι από τους καλύτερους που παρασκευάζονται στη χώρα. Η με βρασμό συμπύκνωση του οξυνισμένου γάλακτος που εφαρμόζεται κατά την παρασκευή του είναι η βασική αιτία της υπεροχής αυτής. Σ’ αυτήν πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι βασικό στάδιο κατά την παρασκευή του προϊόντος αποτελεί η ξήρανσή του, που υπό φυσικές συνθήκες μπορεί να γίνει μετά τον Μάιο, εποχή που το αιγοπρόβειο γάλα είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε στερεά συστατικά, τα οποία επηρεάζουν θετικά τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του Τραχανά.


Επιστροφή στη σελίδα των Άρθρων